Clock

vineri, 15 octombrie 2010

Cautarea de job-uri prin blog


        Am citit niste articole despre niste tineri care si-au facut blog doar pentru a-si gasi un loc de munca. Un lucru intr-adevar nou si deosebit. Dar, daca nu s-ar fi facut tam-tam prin revistele de profil, probabil ca nimeni nu ar fi aflat de ei. Ca sa poti primi si o oferta de job pe baza blogului, ar trebui ca si angajatorii sa aiba mintea deschisa la nou, sa aiba timp si mai ales disponibilitatea de a sta sa caute angajati potentali pe bloguri. Asta cand se stie deja ca site-urile de specialitate sunt pur si simplu inundate de candidati si de CV-uri care mai de care mai impresionante.
Mai mult decat atat, posesorii unor astfel de site-uri au inceput sa perceapa tarife pentru a afisa in mod preferential CV-ul la cautare, asta insemnand ca cei fara job si cu un venit deja redus, mai pierd inca o sansa de a primi vreo oferta. Daca e bine sau nu, nu stau sa apreciez eu. Cert este, ca fara o strategie buna de marketing de a te face cunoscut pe net, intr-un fel sau altul, degeaba iti faci blog. Sunt deja sute, mii de bloguri in acest moment si nu prea vad eu sefii de la HR stand cu o cafea in fata si cautand angajati potentiali pe bloguri.
        Cred ca cei care si-au gasit un job printr-un blog au avut norocul de a fi mediatizati de o publicatie foarte citita si cunoscuta, si cam atat. In rest, dupa cum bine stim, de obicei un recrutor nu sta sa faca o cercetare prea amanuntita si de cele mai multe ori selecteaza persoane pentru un job despre care nu au nici cea mai mica idee despre el. Adica selecteaza CV-uri pentru un post de Inginer electrician de exemplu, pune intrebari despre domeniul respectiv, si la sfarsit isi da cu parerea in fata patronului sau a Managerului despre cat de potrivit este sau nu candidatul respectiv. Asta mi se pare cea mai mare aberatie la momentul actual. Corect ar fi, ca la acel interviu sa cheme si un specialist in domeniul respectiv din partea firmei, care sa poata aprecia daca omul este potrivit sau nu pe post. In aceasta situatie m-am aflat si eu de multe ori, cand o "domnisoara draguta" ma intreba despre realizarile mele intr-un domeniu cu care ea era paralela. Si desigur, dupa mintea ei, nu am fost potrivit  pentru jobul respectiv. Ce analize si judecati o fi facut, numai ea stie. Dar eu am ramas cu gustul amar ca depindem de cele mai multe ori de aprecierea unor amatori cu studii in agricultura sau alte domenii paralele, si care sunt mari Manageri de resurse umane. Cred ca asta a ajuns un domeniu lautaresc: selectiile se fac dupa ureche!
        In rest, dupa noi, potopul!

10 comentarii:

 1. Mai nou se fac angajari si pe spaga! Sa nu mai vorbim de clasicul PCR!

  RăspundețiȘtergere
 2. Faza clasica e ca se da concurs joi si postul e ocupat de marti, dupa cum zicea saracul Toma Caragiu! Si nu de ieri de azi. In Romania asa a fost dintotdeauna! Numai pe pile si incompetenta se angajeaza. Nu conteaza ce stii, conteaza pe cine stii! Asta e sistemul comunist mostenit care va disparea odata cu ultima generatie de porci comunisti!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce joburi in rromania pe net? sunt numai niste figuratii pentru a-si angaja pilele si neamurile! Iar strainii angajeaza numai pupincuristi, nu oameni capabili! Cam asta e nivelul!

  RăspundețiȘtergere
 4. "Cautarea de joburi prin pile" trebuia sa scrieti! Ca asa e la noi! Conteaza pe cine stii, nu ce stii! Si mai ales, daca ai picioare lungi! :))

  RăspundețiȘtergere
 5. Numai comunisti si pitzipoance la HR pe la firme! Niste tembele, fara studii in domeniu, care isi dau cu parerea daca este sau nu potrivit un candidat! Niste nesimtiti! HR=Incompetenta in Romania!

  RăspundețiȘtergere
 6. In Romania daca ai bani si relatii ai si servici! daca nu, nu! E foarte simplu!

  RăspundețiȘtergere
 7. au venit toti escrocii din afara in romania si se dau mari investitori! niste escroci mizerabili! mai ales francezii!

  RăspundețiȘtergere
 8. in romania escrocheria si politica fac legea! clar!

  RăspundețiȘtergere
 9. in romania exista doi angajatori de top: spagalean si spagaleana :))

  RăspundețiȘtergere